Artiklid

Pikema Sõpruse Päev kutsub mehi novembrikuus tervisekontrolli

kolmapäev, 02 november

November on meeste tervise kuu ning selle raames kutsub algatus «Pikema Sõpruse Päev» taas Eesti mehi üles leidma aega enda ja oma sõprade jaoks, minnes üheskoos tervist kontrollima ja veetes seejärel ühe meeldejääva päeva.

Ettevõtja Rain Vääna algatusel alates 2019. aastast toimunud «Pikema sõpruse päeva» missioon on iga aastaga kasvatada nende meeste hulka, kes peavad kord aastas oma tervise kontrollimist isenesestmõistetavaks.

«Pikema Sõpruse Päeva» eesmärk on kutsuda üles mehi üle Eesti, et nad veedaksid ühe lõbusa päeva koos oma sõpradega, tehes midagi toredat ning käies päeva jooksul üheskoos ka tervisekontrollis. See on meeste ühine koosoldud aeg, et tähistada sõprust, mõelda tervisele ja pikendada üheskoos tervelt elatud aastaid.

Algatuse eesmärk on tõsta Eesti meeste keskmist eluiga, et nad oleksid kauem terved ja reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad lastele ning vanaisad lastelastele. «Pikema Sõpruse Päeva» algatusel on kolme aasta jooksul tervisekontrollis käinud juba üle 10 000 mehe, kelle analüüsidest on selgunud murettekitavad terviseriskid – üle 60 protsendil Eesti meestest on jätkuvalt kõrge kolesterool ja igal kümnendal madal testosteroon, elustiilist tingitud maksakahjustused ja mitmed muud probleemid, mida saab õigeaegse sekkumisega ennetada.

«Koostöös «Pikema Sõpruse Päevaga» korraldasid Eesti Haigekassa ja TÜ Kliinikumi meestekliinik 40-49 aastaste meeste seas terviseuuringu, mille raport valmis käesoleva aasta kevadel. Uuringus selgus, et 80 protsenti meestest esines vähemalt üks terviserisk, nende seas kõige sagedasemad olid kõrge kolesteroolitase, ülekaal või rasvumine, kõrge vererõhk, madal testosteroonitase ja maksaensüümide kõrgenenud tase. Lisaks terviseriske hindavatele analüüsidele on oluline igal mehel hinnata ka oma tervisekäitumist ning vajadusel teha muutuseid näiteks oma toitumis- ja liikumisharjumustes, aidates kaasa oma tervisevundamendi kindlustamisele,» lausus SA TÜK Meestekliiniku juht ja meestearst dr Kristjan Pomm.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.