Artiklid

7 looduslikku viisi sügishooajal stressi alandamiseks

teisipäev, 18 oktoober

Stress on meie keha loomulik reaktsioon ning õiges koguses tuleb see meile kasuks. Liigne ja pidev stress paneb aga keha pinge alla ning vähendab vastupanuvõimet haigustele. Loe, millised on 7 nippi, kuidas stressitaset alandada ning enda keha haiguste eest kaitsta. 

Portaal Mindbodygreen toob välja kaheksa nippi, kuidas stressitaset alandada ning enda keha haiguste eest kaitsta. 

Treening

Treening parandab meie vaimset tervist, sest selle käigus toodetakse endorfiine. Nii öelda heaolu kemikaalid aitavad vähendada pinget, tõsta tuju, parandada und ja enesekindlust. Kõik need tegurid vähendavad ka stressi. Lisaks on leitud, et treening suurendab emotsionaalset vastupanuvõimet stressile. Treeningu all ei peetagi silmas kindlaid harjutusi, vaid pigem füüsiliselt aktiivset elustiili. Näiteks kasuta treppe, mitte lifti, pargi auto kaugemale kohale või välju ühistranspordist peatus varem. Ka vaid viis minutit treeningut päevas aitab stressi vähendada.

Mediteeri

Stressis keha vabastab hormooni kortisool. Kuigi väikestes kogustes on see meile hea, siis liiga pikalt ja suures koguses võib kortisool kehas viia hoopis kroonilise põletiku tekkimiseni. Viimane on aga mitme haiguse, nagu südame- ja maksahaiguste või depressiooni varjatud põhjus. Ühes uuringus leiti, et regulaarne mediteerimine aitab parandada emotsionaalset reaktiivsust ehk seda, kuidas stressile reageerid. Teadlased võrdlesid mediteerimist ka teiste stressi leevendamise vormidega, nagu füüsiline aktiivsus ja muusikateraapia, ning leidsid, et kuigi kõik alandasid kortisooli taset, paistis mediteerimine kõige enam aitavat.

Katseta aroomiteraapiat

Haistmisnärv kandub ninast ajju ja annab meile lõhnataju. See mängib olulist rolli parasümpaatilise närvisüsteemi reguleerimisel. Närv saadab ajju signaale, mis mõjutavad limbilist närvisüsteemi ja amügdalat, mõlemad aju osad mõjutavad emotsioone ja tuju. Mõned aktiivsed eeterlike õlide koostisosad mõjutavad haistmisnärvi ja lülitavad selle signaali välja, avaldades sellega ajule ja kehale rahustavat mõju. Näiteks peetakse rahustavaks lavendli, sidruni, jasmiini ja ylang ylangi eeterlikku õli.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.