Artiklid

5 efektiivset ideed algava külmetuse peatamiseks

teisipäev, 13 september

Mõnikord tunneme kohe, kui oleme külma saanud ja viirus on kehas mõjule pääsenud. Külmatunne, aevastamine, õrn kurguvalu ja peavalu on mõned sümptomid, mis peale külmetust esimesena ilmnevad. Kuidas neid esmaseid külmetuse sümptomeid märgates hoida viirust veel rohkem võimust võtmast?

1. Pane ennast soojalt riidesse. Erilist tähelepanu pööra jalgade soojas hoidmisele ja keeda endale looduslikku raviteed. 

Soojenda jalgu kuumas vannis ja lisa sinna hingamisteid rahustavaid eeterlikke õlisid, näiteks eukalüptiõli. Kui tunned alumistes hingamisteedes juba pakitsust, võid kasutusele võtta ka rindkere soojendavad salvid ja palsamid. 

2. Võta lisaks vitamiine. Kui tunned, et oled vitamiinide võtmise viimasel ajal unarusse jätnud ja kehal võib olla vitamiinipuudus, tegutse nüüd kiiresti. Eriti efektiivsed on algava külmetuse korral just C-vitamiin ja D-vitamiin. On teada, et immuunrakkudes on C-vitamiini sisaldus suhteliselt suur, ja nakkuse korral langeb selle tase kiiresti. Jälgi kindlasti ka vitamiinide omastamise põhimõtteid. Näiteks C-vitamiini on mõttekam võtta pigem päeva jooksul väiksemate annustena kui ühe suure annusena, sest C-vitamiin imendub väiksemates annustes paremini.

3. Maga ja puhka piisavalt. Külmetuse korral võib olla raske uinuda. Segada võib nii kipitav kurk kui tilkuv ja kinnine nina. Selle vastu on abiks erinevad vahendid kurgule ja ninale. Kui neist on abi vähe ja uinumine ikkagi raskendatud, võib mõelda ka melatoniinile - korralikult välja puhates paraneb inimene alati kiiremini ja magamata  öö annab enamasti haigusele hoogu. 

4. Tee inhalaatoriga auru. Inhalaatoriga auru tegemine aitab viia niiskust hingamisteedesse ja seeläbi turset alandada ja sekreeti väljutada. Inhalaatoris võib kasutada nii füsiloloogilist lahust, kui ka erinevaid arsti poolt välja kirjutatud ravimeid. 

5. Tarbi palju vedelikku. Vedeliku tarbimine aitab vedeldada sekreeti ja taastada külmetusega kaasneva higistamise ja nuuskamise läbi kaotatud vedelikku. Kui tegemist on viirusega, millega kaasneb oksendamine, võib lisaks tarbida suukaudset rehüdratsioonravi, et taastada elektrolüütide tasakaal või ennetada vedelikukadu. 

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.