Artiklid

Puugihammustus võib kaasa tuua babesioosi ja erlihhioosi

kolmapäev, 27 juuli

Babesioos ja erlihhioos on haigused, mida põhjustavad mikroskoopilised parasiidid Babesia ja Ehrlichia ning millesse võib nakatuda puugihammustuse kaudu.

Mõlema haiguse sümptomid võivad olla üsna sarnased ja diagnoos pannakse tavaliselt vereproovide tulemuste põhjal. «Nii babesioosi kui ka erlihhioosi on võimalik ravida antibiootikumidega ja sellega tegelevad infektsioonhaiguste arstid,» räägib Virtuaalkliinikus Minudoc.ee perearst Sergey Saadi.

Paljudel babesioosi nakatunutel ei teki üldse mingeid sümptomeid, kuid mõnel võivad tekkida mittespetsiifilised gripilaadsed sümptomid, nagu palavik, külmavärinad, higistamine, peavalu, lihasvalu, isutus, iiveldus või väsimus. Haigus võib põhjustada eritüüpi aneemiat, mille tulemusel tekib kollatõbi või muutub uriini värvus tumedamaks.

Erlihhioosi puhul eristatakse kaht staadiumit:

Varane haigus (sümptomid tekivad esimese viie päeva jooksul). Sümptomiteks võivad olla palavik, külmavärinad, peavalu, lihasvalud, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, lööve (tekib tavaliselt viis päeva pärast palaviku algust).

Hiline haigus, mis tekib antibiootikumravi alustamise hilinemisel ja sümptomiteks võivad olla närvisüsteemi kahjustus, hingamispuudulikkus, verejooksud, rasked siseelundite kahjustused.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.