Artiklid

Eestlasi kimbutab ohtlik südametervise probleem

teisipäev, 05 aprill

Üle poole Eesti täisealiste inimeste vereproovidest näitab liiga kõrget kolesteroolitaset, selgus kolme viimase aasta SYNLABi analüüside statistikast.

Kõrgem kolesteroolinäit oli 66 protsendil naistel, meeste analüüsidest ületas tervisliku piirnormi 57 protsendi uuritute tulemused, vahendab Med24.

«Südame-veresoonkonna haiguste peamised riskitegurid on nõndanimetatud normväärtusest väljas kolesteroolitase ning kõrgenenud vererõhk, mida soodustab paljuski ebatervislik toitumine ja vähene liikumine,» rääkis SYNLABi laboriarst dr Anneli Raave-Sepp.

Üle 40-aastased mehed ja üle 50-aastased naised peaksid arsti sõnul laskma kolesteroolianalüüsi teha kord aastas. «Vereanalüüsi tulemuste põhjal saab tekkivaid terviseprobleeme juba varakult ennetada,» selgitas laboriarst. Ta lisas, et eriti peavad kolesteroolitaset regulaarselt kontrollima, vähemalt kord aastas, riskigruppi kuuluvad, kaasnevate haigustega inimesed.

Verest mõõdetakse kolme erinevat kolesterooli. Kolesterooli kõrval on veel väga tähtsad LDL- ehk «halva» kolesterooli ja HDL- ehk «hea» kolesterooli tase. LDL-kolesterooli kõrge kontsentratsioon veres põhjustab veresoonte lupjumist ehk ateroskleroosi ning suurendab südame-veresoonkonna haiguste riski.

Kõige tähtsam riskimääraja on südamearsti Margus Viigimaa sõnul LDL-kolesterool. «Seega, igaüks peaks teadma oma LDL-kolesterooli taset ja oma eesmärkväärtust. See eesmärk võib erineda inimestel väga palju, sõltub olemasolevatest haigustest ja riskiteguritest,» soovitas dr Viigimaa.

Kõrge LDL-kolesterooli tase ei anna endast märku ühegi sümptomiga. 

Kolesteroolitaset aitab kontrolli all hoida tervislik toitumine, regulaarne kehaline koormus ning vajadusel ka üleliigse kehakaalu langetamine. Samuti on vajalik piisav puhkeaeg ning tarvidusel stressi maandamine.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.