Artiklid

Teadlased tuvastasid üllatava aine, mis hävitab rakkudes koroonaviirust

esmaspäev, 23 august

Uus uuring tuvastas mitmeid ravimikandidaate, mis blokeerivad või vähendavad rakkudes SARS-CoV2 nakkust ja mida kasutatakse juba muudel eesmärkidel.

Uus uuring tuvastas mitmeid ravimikandidaate, mis blokeerivad või vähendavad rakkudes SARS-CoV2 nakkust ja mida kasutatakse juba muudel eesmärkidel, vahendab Medical Xpress.

«Traditsiooniliselt võtab ravimite väljatöötamise protsess kümme aastat ja meil pole lihtsalt kümnendit,» ütles dr Jonathan Sexton, sisehaiguste dotsent ja uuringu üks autoreid. «Meie avastatud ravimeetodid on teise faasi kliiniliste uuringute jaoks hästi positsioneeritud, kuna nende ohutus on juba kindlaks tehtud.»

Meeskond uuris 17 kandidaatühendit mitut tüüpi rakkudes, sealhulgas tüvirakkudest saadud inimese kopsurakkudes, püüdes jäljendada hingamisteede SARS-CoV2 infektsiooni. Üheksa näitasid mõistlikes annustes viirusevastast toimet, sealhulgas laktoferriin – inimese rinnapiimas leiduv valk, mis on saadaval ka käsimüügis lehmapiimast saadud toidulisandina.

«Leidsime, et laktoferriin on nakkuste ennetamisel märkimisväärselt tõhus, toimides paremini kui miski muu, mida me uurisime,» ütles Sexton. Ta lisab, et varajased andmed viitavad sellele, et see efektiivsus laieneb ka SARS-CoV2 uuematele tüvedele, sealhulgas hästi ülekantavale Delta variandile.

Meeskond alustab peagi ühendi kliinilisi uuringuid, et näha selle võimet vähendada viiruskoormust ja põletikku SARS-CoV2 nakkusega patsientidel.

Uuring avaldati Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) teadusajakirjas.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:50 09.02.2022

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.