Artiklid

Hea uudis tuleviku toidudetektiividele

esmaspäev, 01 veebruar

Eksperimendi käigus küpsetasid Tartu teadlased küpsised ja näitasid hiljem DNA-analüüsi põhjal ära, mis taimi need sisaldasid. Sellise tehnoloogia leiutamine on halb uudis kõigile toidutootjatele, kes oma kauba koostisosadega vassivad, kuna see võimaldab kindlaks teha, kas poest ostetud toit ikka päriselt ka sisaldab kõike, mida pakendi peal lubatakse.

«See on oluline esimene samm, et viia toiduainete analüüs kõrgemale tasemele ning tuua ka siia uusi molekulaarseid tehnoloogiaid, mis meditsiinis juba kasutuses on,» selgitas uuringu tähtsust selle algataja ja tegija, TÜ bioinformaatika teadur, doktorant Kairi Raime.

Kui näiteks bioloogia ja varaste inimeste uurimises on aina tähtsamaks kujunenud vana DNA ja keskkonna-DNA – tihti aastatuhandeid säilinud ja pisijuppideks lagunenud pärilikkusaine, mida bioinformaatika meetodite abil siiski uurida ja taasluua saab –, siis sisuliselt tõidki teadlased oma küpsiseeksperimendiga sama põhimõtte üle toiduohutuse uuringutesse.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:15 17.09.2021

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.