Artiklid

C-vitamiini vajalikkusest ja kasulikkusest

esmaspäev, 12 oktoober

Sageli ei mõisteta vitamiinide olulisust ja nende positiivseid omadusi meie organismi paremaks toimimiseks. Esmakordselt kerkis esile vitamiinide olulisus juba keskajal, kui meremehed kes ei saanud oma pikkadel merereisidel piisavalt c-vitamiini ning haigestusid seejärel skorbuuti, mis väljendus hammaste väljalangemise, igemete, seedeelundite ja lihaste veritsemisega. Mingil hetkel mõisteti, et c-vitamiinirikaste toitudega nagu sidruni, sibula ja puuviljade söömisega on võimalik seda haigust ära hoida. Apotheka proviisor Anu Hoop rääkis c-vitamiini tarbimise vajalikkusest ja kasulikkusest.

C-vitamiin on väga kasulik ühend meie organismi jaoks, mis osaleb kogu organismi igapäevases uuendamises, hõlmates paljusid rakke, molekule ja elundeid. Näiteks luude, sidekoe, naha, kapillaaride, igemete ja hammaste funktsioneerimise tagamisel, kolesteroolisisalduse tasakaalustamises, raua imendumises, vere puna- ja valgeliblede uuenemises ja ensüümide aktiveerimises. Lisaks uuendamisele on c-vitamiinil ka kaitsev ning tugevdav roll.

Tegemist on tõhusa antioksüdandiga, mis seob ja hävitab organismile kahjulikke vabu radikaale ning lisaks aitab ära hoida mitmeid tervishädasid.

Sügis näitab igapäevaga aina rohkem oma võimu, seega on soovitav hakata mõtlema ka oma organismi tugevdamise peale. C-vitamiin on oluline organismi vastupanuvõime tõstmiseks, sealhulgas ka väsimuse ning stressi vastu võitlemisel.

C-vitamiini olemasolu

C-vitamiin on vesilahustuv, mida meie organism ise ei suuda toota ega ladustada. Seetõttu peame seda igapäevaselt saama, kas toidust või tarbima lisaks c-vitamiini preparaate.

Parimateks c-vitamiini allikateks meie toidulaual on tsitruselised, kibuvits, astelpaju, paprika, brokoli, kapsas, kaalikas, lillkapsas, erinevad marjad, tomat jne. Nendest üks huvitavamaid on kaalikas, mis ka terve talvehooaja keldris seistes säilitab ikkagi kevadeks väga suured c-vitamiini varud. Tagamaks, et meie organism saaks toidust piisava koguse c-vitamiini vajame päevas 400-500 g köögivilju ja 200-400 g puuvilju. Vähemalt poole sellest kogusest tuleks tarbida toorelt, sest c-vitamiin laguneb keetes. Soovitav on tarbida värsked köögiviljad ja puuviljad, mis juba lahti lõigatud, võimalikult kiirelt, sest c-vitamiin laguneb ka õhu ja valguse käes seistes.

C-vitamiini tarvitamine

Soovitav päevane optimaalne annus c-vitamiini on kuni 200 mg. Maksimaalne c-vitamiini annus haigusperioodil on 1000 mg, kuid seda annust ei tohi võtta pikemalt kui 10 päeva järjest. Siinkohal on väga oluline mõista, et ka korraga ei ole otstarbekas tarbida 1000mg, kuna tegemist on vesilahustuva vitamiiniga, mis sellises suures koguses tarbides tuleb lihtsalt kehast välja. Maksimaalse imendumise saavutamiseks, tuleks tarbida viis korda päevas 200 mg, sest korraga imendub kehas 200 mg c-vitamiini.

Vajadus suurema c-vitamiini annuse järele tekib suitsetajatel, erinevate seedeprobleemidega inimestel, allergiaravimite ja beebipillide pideval kasutamisel.

C-vitamiini liigne tarvitamine võib kaasa tuua mitmeid tervisemuresid, näiteks iiveldust, oksendamist, kõhulahtisust, kõhuvalu, kõrvetisi, peavalu, raua üleliigset imendumist jm. Vältimaks maoärrituse tekkimist, tuleks tarbida askorbiinhapet sisaldavaid toidulisandeid peale sööki.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

10:15 17.09.2021

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.