Artiklid

Avokaadode söömisel tuleb praegu olla eriti ettevaatlik

esmaspäev, 07 jaanuar

Kui varasemalt on avokaadod olnud üsna ohutud viljad ja nende pesemine rohkem harjumuse küsimus, siis nüüd tuleks pesemata avokaadodesse suhtuda väga suure ettevaatusega. Vähemasti mõnda aega.

Ameerika Ühendriikides on toiduamet viimasel ajal teravama vaatluse alla võtnud avokaadod, millelt on 18 kuu jooksul leitud tavapärasest rohkem salmonella- ja listeeriabaktereid, vahendab House Beautiful. Kooritavate viljade puhul mõtlevad inimesed sageli, et nende pesemine pole oluline, kuid vilja välisküljel pesitsevad bakterid satuvad noaga ka viljalihale, kui vilja eelnevalt korralikult ära ei pese. 0,24 protsendil testitud avokaadodest aga olid bakterid juba ka vilja sisse jõudnud. See ei tähenda nüüd, et avokaadode söömisest tuleks täielikult loobuda, aga pesta tasuks neid enne söömist igal juhul. Listeeriabakter on muuhulgas eriti ohtlik lapseootel naistele, sest võib kehvemal juhul loodet kahjustada. Seetõttu tuleks eriti rasedatel pesemata viljade söömist võimalusel vältida. Vilju tuleks ideaalis pesta kuuma vee ja spetsiaalse harjaga, mis eemaldab koorelt igasugused sinna kogunenud bakterid.

KÜSI ARSTILT

Oma küsimuse arstile võid esitada meie portaalis anonüümselt!

Teie küsimustele vastavad seksuoloog-psühhiaater dr Imre Rammul ja Tõnu Ots, tuntud psühholoog, seksuoloog,  pere- ja kasvatusnõustaja. Samuti perearst dr Lauri Laas.

Soovi korral registreeri end vastuvõtule OÜ Arstlik Perenõuandla (Dr. Imre Rammul)

Terviseamet: vaktsiinide vältimine toob kaasa unustatud nakkushaiguste puhangud

12:00 01.11.2019

Vaktsineerimisest loobumine võib põhjustada likvideeritud nakkushaiguste taaslevikut. Ka välismaal reisivad inimesed võivad haigusetekitajad uuesti Eestisse tuua, ütles terviseameti ekspert, viidates itaallaste otsusele tühistada laste kohustusliku vaktsineerimise seadus.

Kasulikku